Maad ootavad ees rasked ajad: uuring ennustab massilise väljasuremise alguseks aastat 2100 (15)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elevandid on ühed karismaatilisemad loomad, keda juba praegu ähvardab inimtegevuse tagajärjel väljasuremine.
Elevandid on ühed karismaatilisemad loomad, keda juba praegu ähvardab inimtegevuse tagajärjel väljasuremine. Foto: /Caters News Agency/Scanpix

Süsinikuvoogude põhjal töötav arvutimudel näitab, et Maa loodust ootavad ees rasked ajad.

Teadaolevalt on maailma ajaloos olnud vaid viis mass-väljasuremise lainet. Need kestsid kõik tuhandeid või isegi miljoneid aastaid ning hoolimata nende paljudest omavahelistest erinevustest näib, et nende kõigi puhul said saatuslikuks ulatuslikud muutusid globaalses süsinikuringes.

Seetõttu otsivad paljud teadlased ja matemaatikud ka vastust küsimusele, et kas praegu toimuvad süsinikuringe muutused võivad olla piisav, et tuua kaasa samalaadseid tagajärgi. Nüüd on grupp Massachusettsi Tehnikainstituudi teadlasi töötanud välja matemaatilise mudeli, mis suudab teha just seda.

Tööriista väljatöötamise käigus analüüsisid teadlased läbi viimase 500 miljoni aasta jooksul süsinikuringes toimunud muudatused ja tegid kindlaks nn katastroofipiiri, mille ületamisega peaks kaasnema piisavalt ebastabiilsust, et tuua kaasa massiline väljasuremine.

Teadlaste hinnangul peaks massilise väljasuremise käimalükkamiseks paisatama atmosfääri ligikaudu 310 gigatonni süsinikku. Mudeli kohaselt tooks sellise koguse õhku paiskamine kaasa nii suured muutused, et loodus ei suudaks seda enam kompenseerida. Arvestades praeguseid kasvuhoonegaaside emissioonide trendi, peaks katastroof seega kätte jõudma ligikaudu aastal 2100.

Uuringu autor Daniel H. Rothman kirjeldab oma uut matemaatilist mudelit teadusajakirjas Science Advances.

Mõistagi on tegemist vaid arvutimudeliga. Mass-väljasuremise osas on seisukohti erinevaid ning nii mõnegi arvates on kuues laine juba alanud.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles