Viis asja, mida sa ilmselt kuulsa maadeavastaja Christoph Kolumbuse kohta ei teadnud (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: akg-images/Scanpix

Kaupmees ja maadeavastaja Christoph Kolumbus ületas 1492. aastal Atlandi ookeani ja jõudis Ameerikasse, ise arvas ta muidugi, et on seilanud Aasiasse. Hoolimata sellest, et viikingid jõudis Ameerikasse juba 500 aastat varem, algas püsiv kontakt Uue Maailmaga just tänu Kolumbusele. 

Kolumbus tegi Ameerikasse neli laevareisi

Tema kuulsaim laevareis oli loomulikult 1492. aasta oma. Paljud aga ei tea, et järgneva kümne aasta jooksul pöördus ta veel kolmel korral Ameerikasse tagasi, külastades Kariibi saari ning Lõuna- ja Kesk-Ameerikat.

Keegi ei tahtnud Kolumbuse avastusreisi algul sponsoreerida

Selleks, et keegi tema reisi Aasiasse (tegelikult Ameerikasse) toetaks, tuli Kolumbusel teha mõjutustööd mitmeid aastaid. Portugal, Inglismaa ja Prantsusmaa keeldusid merereisi jaoks raha andmast. Ekspertide arvates olid Kolumbuse arvutused valed ning reis võtab arvatust palju kauem aega.

Hispaania kuningakoda nõustus reisi lõpuks toetama. Kolumbuse arvutused aga osutusidki valeks.

Kolumbuse laevad ei kandnud tegelikult nimesid Niña ja Pinta

Esimesele retkele läks Kolumbus kolme laevaga. Laevadele anti traditsiooni kohaselt pühakute nimed. Meremehed panid neile omakorda aga hüüdnimed.

Pinta oli tegelikult hüüdnimi, laeva ametlik nimi ei ole teada. Niña tegelik nimi oli aga hoopis Santa Clara.

Kolumbus seilas üle Atlandi veel pärast surmagi

Kolumbus palus oma surnukeha toimetada Ameerikasse. Esialgu maeti ta aga siiski Hispaaniasse Valladolidi kloostrisse. Paar aastat hiljem maeti ta ümber Hispaaniasse Sevillasse.

Kolumbuse säilmed jõudsid Kariibi mere kaldale Santo Domingo katedraali 16. sajandi keskel. Kui Hispaania loovutas 1795. aastal Hahiti saare prantslastele, kaevati maadeavastaja jäänused üles ja saadeti Kuuba pealinna Havannasse. 1898. aastal viidi säilmed tagasi Sevillasse.

Kolumbuse lipulaev jooksis juba esimesel reisil karile

Kolumbuse lipulaev Santa Maria, hellitusnimega La Gallega, jooksis 1492. aasta detsembris karile ja läks järgmisel päeval põhja. Nendest osadest, mis laevast alles jäid, lasi Kolumbus ehitada väikese sadama, mis sai nimeks La Navidad (jõulud). 

Allikas: History.com

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles