Viis üllatavat fakti Nobeli preemiate kohta (1)

Eva-Lotta Kivi
, Teemaveebide toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nobeli preemia
Nobeli preemia Foto: Fernando Vergara/AP

Eile tehti teatavaks, kes pälvis tänavuse Nobeli meditsiinipreemia, täna aga füüsikapreemia laureaat. Preemiate jagamise keskel on sobilik meenutada Nobeli ajaloo pisut ebatavalisi hetki. 

Laureaadid, kes viibisid auhinna saamise ajal vanglas

Läbi ajaloo ei ole kolm nobelisti saanud oma auhinda vastu võtta üsna ebatavalisel põhjusel – kõik nad viibisid vanglas. Nendeks olid 1935. aastal saksa patsifist ja ajakirjanik Carl von Ossietzky, 1991. aastal Birma poliitik Aung San Suu Kyi ja 2010. aastal Hiina inimõiguste eest võitleja Liu Xiaobo. Kõik pälvisid Nobeli rahupreemia.

Laureaadid, kes müüsid oma kuldmedali maha

Nobeli auhinnaga kaasneb kuldmedal, diplom ja tšekk. Leon Lederman, kes võitis 1988. aastal füüsikapreemia, müüs oma kuldmedali paar aastat tagasi aga tervisekulude katmiseks rohkem kui 700 000 dollariga maha. Lederman ei ole ainuke, kes on oma kuldmedali maha müünud.

Üllas žest

Venemaa miljardär Alisher Usmanov ostis bioloog James Watsonilt tema kuldmedali 4,7 miljoni dollari eest ära. Usmanov andis kuldmedali aga Watsonile tagasi ja ütles, et raha, mis ta selle ostmise eest maksis, peaks minema teadusuuringute jaoks.

17-aastane nobelist

2014. aastal pälvis Nobeli rahuauhinna vaid 17-aastane Pakistani aktivist Malala Yousafzai, kes võitleb aktiivselt naiste õiguse eest haridusele. Yousafzai on noorim Nobeli auhinna laureaat.

Väga pikk vaagimine

On üsna tavaline, et preemia pälvib mõni teadlane saavutuse eest, mille ta tegi 20 või 30 aastat tagasi. 1966. aastal pälvis Peyton Rous Nobeli meditsiinipreemia aga avastuse eest, mille ta tegi 1910. aastal ehk pea kuuskümmend aastat tagasi. 

Allikas: Scientific America

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles