Läänemere kaldal tegutses naissoost viikingisõdalane (3)

Eva-Lotta Kivi
, Teemaveebide toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viikingilaev tänapäeval.
Viikingilaev tänapäeval. Foto: imago stock&people/imago/Joana Kruse/Scanpix

Rootsi teadlased teatasid hiljuti, et viikingisõdalase säilmed, mida peeti pikka aega mehe omaks, kuuluvad tegelikult hoopis naisele. Tegemist on esimese arheoloogilise leiuga, mis viitab naissoost viikingisõduri olemasolule. Paljud on leiu osas aga skeptilised. 

Rootsist Birka matmisalalt on leitud hulgaliselt viikingihaudasid – viikingiajal oli tegemist olulise kaubanduskeskusega. Kõne all olev haud leiti tegelikult juba 1880ndatel aastatel. Sellele sõdalasele oli kaasa pandud kaks kilpi, mõõk, kirves, oda, nooled, nuga ja kaks hobust, mistõttu arvati pikka aega, et tegemist on mehe hauaga, kirjutab National Geographic.

Seda, et säilmed, mis pärinevad umbes 10. sajandist, võisid kuuluda hoopis naisele, on tegelikult näidanud ka mõned varasemad luude analüüsid. Tänavu septembris avaldatud artikkel teadusajakirjas American Journal of Physical Anthropology aga kinnitab viikingiaegse naissõdalase eksisteerimist – seda kinnitas naise säilmetele tehtud DNA-analüüs.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles