Küsimus ajaloost: milline on ajaloo ohvriterohkeim maavärin?

Eva-Lotta Kivi
, Teemaveebide toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maavärina rusud.
Maavärina rusud. Foto: Xinhua/Xinhua/Sipa USA/Scanpix

Inimesed on teinud maavärinate kohta üleskirjutusi juba viimased 4000 aastat. Milline neist on nõudnud kõige rohkem elusid?

Teadaolevail andmeil hukkus kõige rohkem inimesi 1556. aastal toimunud maavärinas – kokku 830 000 inimest. Maavärin puudutas Hiina kaht provintsi: Shaanxit ja Shanxit, kirjutab History.

Ajalooandmetes on maavärinale tihti viidatud kui Jiajingi maavärinale, sest tol hetkel valitses Hiinat keiser Jiajing Mingi dünastiast.

Hukkunute arv on välja toodud kohalikes kroonikates. Kirjutatud on veel ka seda, et maavärin tõi endaga kaasa üleujutusi, tulekahjusid, suuri muutusi maastikus jne. Kroonikate hinnangul kaotasid mõned maakonnad umbes 60 protsenti oma elanikest.

Kindel ei saa olla selles, kui täpne ja õige kroonikate info on, kuid sellest hoolimata võib Jiajingi maavärinat pidada üheks ajaloo suurimaks ja ohvriterohkeimaks.

Hukkunute arvult teiseks suurimaks katastroofiks võib pidada 2004. aasta India ookeani maavärinat ja tsunamit, mis nõudis umbes 230 000 inimese elu.

Teadlaste hinnangul oli Jiajingi maavärina magnituud Richteri skaalal vahemikus 8,0-8,3. Tegu ei ole aga ajaloo võimsama registreeritud maavärinaga – Suure Tšiili maavärina magnituud oli näiteks 9,5. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles