Trumpi keskkonnakaitseagentuur süüdistab kliimateadlasi Texase katastroofi «politiseerimises»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimesed üritavad päästa vee eest oma kodust vara. USA keskkonnakaitseagentuur teatas nüüd, et orkaan Harvey ja kliimamuutuste seostele tähelepanu juhtimine on kliimateadlaste poolne «katastroofi politiseerimine».
Inimesed üritavad päästa vee eest oma kodust vara. USA keskkonnakaitseagentuur teatas nüüd, et orkaan Harvey ja kliimamuutuste seostele tähelepanu juhtimine on kliimateadlaste poolne «katastroofi politiseerimine». Foto: Andrees Latif / Reuters / Scanpix

Teisipäeval eitas USA Keskkonnakaitseagentuur EPA kliimateadlaste väidet nagu oleks orkaan Harvey laastamistöö seotud kliimamuutustega, nimetades seda «käimasoleva tragöödia politiseerimiseks,» kirjutab Reuters.

Nimelt tõi grupp teadlasi välja, et vähemalt 12 inimese elu nõudnud ja kümneid tuhandeid oma kodusid jätma sundinud enneängematu tormi näol on tõenäoselt tegemist kliimamuutuste põhjustatud äärmusliku ilmanähtusega.

Kliimateadlaste teisipäeval avaldatud väide põhineb juba aastaid teada olnud tõsiasjal, et USA kaguosa rannikutele tähendavad kliimamuutused kõrgenenud tormiohtu.

«Hetkel keskendub EPA orkaan Harvey mõju alla jäänud inimeste turvalisusele ja abistamisele, mitte aga käimasoleva tragöödia politiseerimisele,» ütles väite kohta EPA kõneisik Liz Bowman.

Kommentaari sõnastus on kõnekas, kuna pärast Keskkonnakaitseagentuuri uue direktori Scott Pruitti ametisseastumist on agentuur võtnud varasest märkimisväärselt kliimavaenuliku suuna, kritiseerides olemasolevat kliimateadust ning nõudes et teadlased peaksid vaidlema telesaadetes kliimamuutuste eitajatega. Lisaks on agentuuri ülevaatekomiteest kaotatud pea kõik teadusnõunikud, kelle asemel nõustab riigi suurimat riiklikku keskkonnaorganisatsiooni hoopis ärihuvide esindajad.

Kliimamuutuste tõelevastavuse kohta on korduvalt skeptilisust väljendanud ka president Trump ise. Kui meedias on kõige enam kõlapinda leidnud tema väide, et kliimamuutused on Hiina poolt välja mõeldud diversioon USA majanduse nõrgestamiseks ja väljaastumine Pariisi kliimaleppest, siis vaid loetud päevad enne orkaan Harvey’t tühistas ta ka president Obama loodud reeglistiku, mille kohaselt pidid föderaalrahade eest rannikute üleujutusriskiga aladele hoonete rajajad võtma arvesse ka merevee tõusu mõjusid.

Samal ajal on atmosfääriteadlased jõudnud konsensusele, et globaalne soojenemine tõepoolest suurendab orkaanidega kaasnevaid sademeid, kuna soe õhk suudab endas kanda rohkem niiskust ja suurendada seega ekstreemsete üleujutuste riski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles