Ühendriikides leidis aset täielik päikesevarjutus

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ameeriklased said täna osa harva esinevast looduse vaatemängust, kui Kuu varjas täielikult Päikese ja mõneks hetkeks keset päispäeva läks kõik pimedaks.

Viimati said ameeriklased näha üle kontinendi liikuvat täielikku päikesevarjutust näha pea sada aastat tagasi 1918. aastal. Viimane vaid USAs täielikult nähtav päikesevarjutus toimus varemgi, aastal 1776.

Kui täielik päikesevarjutus on nähtav vaid kitsalt piiritletud läänest itta kulgeva varju keskpaiga peal, siis osaline varjutus on nähtav pea kõikjal Põhja-Ameerikas. Hea ilma korral võib seda näha olla ka Lääne-Euroopa lõunapoolsemates osades.

Praegu elavate põlvkondade jaoks on täielik päikesevarutus unikaalne sündmus ning nagu arvatagi võib, on see ka kõigi meediaväljaannete tähelepanu all. Mitmel pool on avaldatud arvamust, et tänane päikesevarjutus saab olema enim jälgitud ja jäädvustatud omalaadne sündmus inimajaloos. Seejuures manitsetakse aga igal pool ka ettevaatusele ning tuletatakse meelde, et otse Päikesesse vaatamine on ohtlik.

115 kilomeetri laiuses maaribas, mille kohalt Kuu vari täpselt üle läheb, elab umbes 12 miljonit inimest, piirkonnast kahetunnise autosõidu kaugusel aga ligi kaks korda rohkem ning päeva pikkuse sõidu kauguses 200 miljonit. Seetõttu ongi mitmed piirkonnas asuvad rahvuspargid juba praegu varjutust ootavatest siseturistidest ülerahvastatud ning korrakaitseorganid sellises valmidusastmes nagu oleks oodata tõsist looduskatastroofi.

Rahva liikumine on sedavõrd suurem, et kuuvarjutuse teele ei jää peaaegu ühtki suurlinna. Ohutuse probleem on aga tingitud tõsiasjast, et suur osa tee peale jäävatest väikelinnadest ei ole neisse siirduvate rahvahulkade jaoks lihtsalt valmis. Selle kohta toob BBC üheks näiteks Illinoisi osariigis asuva Carbondale’i linna, mille tavapärane rahvaarv on 26 000 inimest, varjutusehuviliste jaoks on aga praeguseks loodud koguni 60 000 ajutist parkimiskohta. Samal ajal veab Rahvusparkide Teenistus külastuskeskustesse aga lausa veoauto koormatega tualettpaberit.

Samas on inimeste liikumine mõnevõrra etteennustamatu, kuna paljud otsustavad oma lõpliku vaatluspaiga ilmaolude põhjal.

Täieliku päikesevarjutuse kulgemistee üle USA.
Täieliku päikesevarjutuse kulgemistee üle USA. Foto: Wolfgang Strickling / CC BY-SA 2.5 / Wikipedia

Varjutus hakkas üle USA liikuma kell 9:05 hommikul Oregoni osariigis (19:05 Eesti aja järgi). Kuu kattis päikeserõnga kell 10:16 (Eesti aja järgi 20:16) ning sealsed elanikud said täielikku päikesevarjutust nautida kokku minuti ja 59 sekundit. Seejärel liikus Kuu vari 90 minutiga üle 13 osariigi. Kõige kauem kestabki varjutus Illinoisis Carbondale’is – 2 minutit ja 40 sekundit.

Huvilised võtsid aplausi ja hõisetega vastu hetke, mil Kuu täielikult Päikese varjas ja päev pimedusse mattus. See oli uskumatult kaunis, ütles Charlestoni rannal päikesevarjutust jälginud Heather Riser.

Postimehe vahendusel sai kell 20:00 näha NASA videoülekannet täielikust päikesevarjutusest:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles