Vaata: soome teadlase kliimamuutuste animatsioonist on saanud internetis hitt

Kaur Maran
, Atlase vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis videost

Soome meteoroloogiainstituudi teadur Antti Lipponen pani enese lõbuks kokku video möödunud 117 aasta kliimamuutustest. Nüüd on sellest saanud internetis tõeline hitt, kirjutab Yle.

Pärast 35 sekundi pikkuse video internetis avaldamist on Lipponeni telefon pidevalt helisenud ning praeguseks on teisipäeval üles laetud videot vaadatud juba sadu tuhandeid kordi.

«Saan uue teavituse iga viie sekundi järel. Eks seegi ole üks viis oma puhkust veeta,» ütles Lipponen. Kõige veidram palve, millega tema poole seni pöördutud on, pärineb Austraaliast. Nimelt paluti soomlaselt luba tema tehtud klippi kohaliku omavalitsuse seinale projitseerida.

Internetis leviva animatsiooni tegemise algideed kirjeldab Lipponen kui segu tööst ja hobist ning see valmis tal vaid ühe õhtuga.

«Mind huvitavad erinevate andmetüüpide arusaadavalt esitamise viisid, eriti temperatuurimuutuste täpne jälgimine,» ütles Lipponen. «Olin varem näinud videosid, kus oli näidatud terve planeedi temperatuurimuutused, aga sellistel kaartidel kipuvad globaalse soojenemise mõjud jääda alahinnatuks. Minu graafikul on üksikud riigid paremini esindatud ja seda on ka kommenteerijad kiitnud.»

Andmete visualisatsioonis on kujutatud kõik maailma riigid ja alates aastast 1900. neis esinenud temperatuurianomaaliad. Algandmed on pärit NASA Goddardi Kosmoseuuringute Instituudi avalikust andmebaasist, milles anomaaliad on defineeritud kui kõrvalekalded 1951-1980. aasta keskmisest.

Põhjus, miks NASA kasutab oma andmetes referentsperioodina just seda ajavahemikku on küllaltki proosaline – USA riiklik ilmateenistus arvutab pikaajalist keskmist temperaturi 30-aastaste perioodide põhjal ning Goddardi instituut alustas temperatuuriuuringutega aastal 1980. Lisaks on tegemist ka perioodiga, mil suurem osa tänapäeva täiskasvanutest üles kasvas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles