Ajakiri: UK sisepõlemismootorite keeld on vaid küüniline PR-trikk

Kaur Maran
, Atlase vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inglismaa juhtiv populaarteaduslik ajakiri New Scientist toob välja, et diisli ja bensiini keelustamise taga on ennekõike poliitiline spinn - sisepõlemismootorite aeg on niikuinii läbi.
Inglismaa juhtiv populaarteaduslik ajakiri New Scientist toob välja, et diisli ja bensiini keelustamise taga on ennekõike poliitiline spinn - sisepõlemismootorite aeg on niikuinii läbi. Foto: Peter Byrne/PA Wire/PA Images/Scanpix

Inglismaa juhtiv populaarteaduslik ajakiri New Scientist toob välja, et diisli ja bensiini keelustamise taga on ennekõike poliitiline spinn - sisepõlemismootorite aeg on niikuinii läbi.

New Scientistis ilmunud loo autor ajakirjanik Michael Le Page toob välja, et UK keskkonnaminister Michael Gove’i laineid löönud teate taga on hoopis muud tagamõtted kui avalikult välja käidud õhusaaste vähendamine.

Nimelt oli Le Page’i hinnangul selge, et elektriautod vahetavad fossiilkütuste peal sõitvad masinad niikuinii välja ning juhul, kui Ühendkuningriik kavatseb tõepoolest täita endale võetud kohustusi ja vähendada kasvuhoonegaaside emissioone aastaks 2050 80 protsendi võrra, peaks see ka niikuinii juhtuma. Selleks oli oma plaani välja käinud ka transpordiminister Chris Grayling, kes avaldas null-emissioonidega transpordi plaanid juba möödunud oktoobris.

Samamoodi on ka Ühendkuningriigi Kliimamuutuste Komitee, kelle ülesandeks on nõustada valitsust meetmete kohta, millega lubatud 80-protsendilist vähendamist saavutada, juba varemgi rõhutanud, et aastaks 2035 peab sisepõlemismootorite müük lõppema. Kõigele lisaks näitavad mitmed turuprognoosid, et elektriautode odavamaks muutumise ja nende prestiiži tõusmisega vahetavad nad sisepõlemismootorid tolleks ajaks niikuinii välja.

Gove’i motivatsiooniks aastal 2040. jõustuv keeld välja kuulutada oli Le Page’i hinnangul aga tõsiasi, et UK ülemkohus on korduvalt juhtinud tähelepanu mitmete UK piirkondade õhusaaste probleemile ning minister vajas suuresõnalist ja meedia tähelepanu püüdvat sõnumit, millega näidata, et asjaga tegeldakse. Päev pärast mitme aastakümne pärast jõustuva keelu välja kuulutamist andis UK valitsus välja ka oma uusima õhusaastega võitlemise plaani, mis on juba praegu saanud rohke kriitika osaliseks kui liiga üldsõnaline ja hambutu.

«See on valitsuse poolt küüniline lüke – kuulutada välja 23 aasta pärast jõustuvad muutused, suutmata samal ajal käesolevaid saaste probleeme lahendada,» tsiteeris Le Page keskkonnaorganisatsiooni Friends of the Earth saastekampaania juhti Oliver Hayes’i.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles