Foto: uus hailiik helendab pimedas ja on ebatavaliselt suure ninaga

Eva-Lotta Kivi
, Teemaveebide toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: STEPHEN M. KAJIURA jt.

Teadlastetiim avastas uue omapärase hailiigi  – selle esindajad on ebatavaliselt suure ninaga, nad kaaluvad täiskasvanuna vaid umbes ühe kilogrammi ning helendavad pimedas. 

Uute liikide kindlaks tegemine on ajamahukas protsess. Uuringu üks autoritest doktor Stephen M. Kajiura, kes on USAs asuva Florida Atlantic ülikooli bioloogiateaduste professor, õppis uuringu algfaasis näiteks alles Hawaii ülikoolis. See tähendab, et hailiigi avastamisest kuni uudise jagamiseni teadusmaailmaga kulus umbes 17 aastat.

«Maailmas on ainult 450 teadaolevat hailiiki ja uusi just tihti ei avastata,» kommenteeris Kajiura Science Daily’le. Bioloogi sõnul vajab just väikeste hailiikide uurimine suuremat tähelepanu.

Uus hailiik avastati Vaiksest ookeanist, umbes 300 meetri sügavusest. Kajiura ja tema kaasuurijad ei osanud alguses arvata, et tegu on uue liigiga. Nad esitasid oma uurimistöö ühele teadusajakirjale. Retsenseerija ütles, et see ei ole hai, kelleks nad teda pidasid ning tegu võib olla hoopis uue liigiga. Algasid uued põhjalikud uuringud.

Uus kõne all olev hailiik Etmopterus lailae kuulub ogahailiste seltsi. Liigi esindajatel on ebatavaliselt suur nina ning võrreldes teiste haidega vähe hambaid. Tegu on bioluminestseeriva liigiga – pimedas helendavad nimelt hai kõhu küljed.

Etmopterus lailae esindajad elavad sügaval mere põhjas ning nad kaaluvad täiskasvanuna ainult umbes ühe kilogrammi.

Uuring ilmus ajakirjas Zootaxa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles