Astronoomid avastasid teadaolevalt väikseima tähe

Eva-Lotta Kivi
, Teemaveebide toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EBLM J0555-57Ab võrdluses Jupiteri, Saturni ja TRAPPIST-1ga.
EBLM J0555-57Ab võrdluses Jupiteri, Saturni ja TRAPPIST-1ga. Foto: Boetticher et al/A Saturn-size low-mass star at the hydrogen-burning limit

Nime EBLM J0555-57Ab kandev täht on umbes sama suur kui Päikesesüsteemi suuruselt teine planeet Saturn. 

Täht asub Maast umbes 600 valgusaasta kaugusel ning see on osa binaarsüsteemist. EBLM J0555-57Ab tiirleb ümber oma suurema kaaslase, kirjutab Science Daily.

Teadustöö juhtivautori Alexander Boetticheri sõnul kinnitab nende avastus, et tähed võivad olla tõeliselt väiksed. Erakordselt tuhm taevakeha liigitub oma väiksuse tõttu nimelt napilt täheks. Kui EBLM J0555-57Ab oleks pisut väiksema massiga, ei oleks tuumasüntees selles näiteks enam võimalik.

 Oma massilt on kõne all olev täht sarnane TRAPPIST-1 planeetide ematähega. EBLM J0555-57Ab raadius on 30 protsenti TRAPPIST-1 omast aga väiksem.

Väikesed ja tuhmid tähed on parimad kandidaadid selleks, et leida Maaga sarnaseid- ehk potentsiaalselt elamiskõlbulikke planeete, kus vesi püsib stabiilselt vedelal kujul. 

Uuringu tulemusi kirjeldav teadusartikkel ilmus ajakirjas Astronomy & Astrophysics.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles