Ilmavaatluseks saabus Eestisse uus tehnika

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilmavaatluse osakonna asejuhataja Külli Loodla ning Keskkonnaministeeriumi kantsler Andres Talijärv lasevad taevalaotusesse ilmasondi. Selliseid sonde lennutatakse õhku üks ööpäevas, need tõusevad kuni 32 km kõrgusele ning edastavad umbes pooleteise tunni jooksul olulisi andmeid erinevatest sfääridest, mille andmed aitavad sünoptikutel koostada ilmaprognoose.
Ilmavaatluse osakonna asejuhataja Külli Loodla ning Keskkonnaministeeriumi kantsler Andres Talijärv lasevad taevalaotusesse ilmasondi. Selliseid sonde lennutatakse õhku üks ööpäevas, need tõusevad kuni 32 km kõrgusele ning edastavad umbes pooleteise tunni jooksul olulisi andmeid erinevatest sfääridest, mille andmed aitavad sünoptikutel koostada ilmaprognoose. Foto: Valdo Jahilo

Täna jõudis Soomest Keskkonnaagentuuri kohale esimene partii suuremast hankest, mille käigus saavad värsked automaat-mõõteseadmed 16.  ilmavaatlus-  ja hüdroloogiajaama. 

Tegemist on ühe mahukama lepinguga projektis «Meteoroloogiliste ja hüdroloogiliste näitajate seire arendamine kliimamuutuste hindamiseks või prognoosimiseks,» mida finantseeritakse Euroopa Ühtekuuluvusfondist.

Saabuvast esimesest partiist saavad täiendust Pärnu, Ruhnu, Valga, Kunda, Virtsu, Pakri, Kunda, Särevere, Narva linna ja Kulgu mõõtejaamad. Tegu on ilmavaatlusjaamade automatiseerimise ja sealse tehnika uuendamise protsessiga, et tagada kogutavate andmete järjepidev, töökindlam ja kvaliteetsem talletamine.

Esimese partii automaatjaamade tehnikast avasid täna Harku aerojaamas ühiselt Keskkonnaagentuuri direktor Taimar Ala ning seadmed tarninud Vaisala OY Balti regiooni müügijuht Jukka Sihvola. Lepingu järgselt sisaldas saadetis anemomeetreid, pluviomeetreid, püranomeetreid, tseilomeetreid, pürgeomeetreid ja mitmed teisi andureid, millega mõõdetakse õhu temperatuuri, õhu rõhku, vee temperatuuri, vee taset, tuule suunda, tuule kiirust, suhtelist õhuniiskust, sademete kogust, summaarset kiirgust, hajuskiirgust, ultraviolettkiirgust, päikesepaiste kestust, maapinna temperatuuri, pinnase temperatuuri, pilvekõrgust, ilmatüüpe.

«Kõik seadmed vananevad ning vajavad aeg-ajalt uuendamist. Hea meel on tõdeda, et meie lepingupartner Vaisala OÜ on maailmatasemel tegija, kelle seadmeid võib kohata mistahes maailma nurgas. See lisab meile kindlustunnet, et mõõdetavad andmed saavad korrektselt ning turvaliselt talletatud,» kiitis Keskkonnaagentuuri direktor Taimar Ala Soome partnereid.

Kokkuvõttes on uute seadmetega tagatud ilmaandmete järjepidev registreerimine ning nende tõrgeteta töö. Projekt algas 2015 aasta alguses ning kestab kuni 2019 kevadeni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles