Miks kaotasid Galápagose kormoranid lennuvõime? (1)

Eva-Lotta Kivi
, Teemaveebide toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Frans Lanting/picture alliance/Scanpix

Galápagose kormoranid on lennuvõimetud merelinnud. Hiljutise uuringu kohaselt on selle põhjustanud geneetilised kõrvalekalded ja haruldased skeletikahjustused. 

Paljudele lindudele oleks lennuvõimetus tõeline probleem, kirjutab Science. Aga mitte Galápagose kormoranidele – neid ei ole isoleeritud Galápagose saartel ohustamas ükski maismaavaenlane.

Erinevalt näiteks pingviinidest ja jaanalindudest, kelle lennuvõimetus kujunes välja juba evolutsiooni käigus, kaotasid Galápagose kormoranid võime lennata alles kaks miljonit aastat tagasi.

USA geneetik Leonid Kruglyak hakkas nende lennuvõimetust lähemalt uurima pärast Galápagose saarte külastamist. Ta kõrvutas koos oma tiimiga Galápagose kormoranide DNAd kolme teise kormoraniliigi DNAga.

Nad leidsid uuringu käigus, et Galápagose kormoranidel on umbes tosin mutanteerunud geeni, mis põhjustavad skeleti kahjustusi – inimeste seas on see geneetiline haigus samuti levinud, põhjustades pealuu moondumist, tavalisest väiksemaid jäsemeid ja ribisid. 

Kuna Galápagose kormoranidel on võrreldes teiste kormoranidega lühemad tiivad ja ebatavaliselt väike rinnak, arvavad teadlased, et lennuvõime kaotamise taga võivad olla näiteks need geneetilised kõrvalekalded. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles