Teadlased selgitasid välja, miks flamingod ühe jala peal magavad

Eva-Lotta Kivi
, Teemaveebide toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Pärast pikka ja jalgadele kurnavat päeva loomaaias, mõtleb ilmselt nii mõnigi inimene, kuidas suudavad näiteks flamingod tikksirgelt ja ühe jala peal seistes magada.

Selleks, et vastusele jälile jõuda, paigutasid teadlased flamingod ülitundlikule kaalutaolisele platvormile, kirjutab Science. See mõõtis lindude igat väiksematki liigutust, mille abil sai kindlaks määrata, kui palju pidid nende lihased tasakaalu hoidmiseks tööd tegema.

Sellel ajal, kui linnud tavapäraselt kahel jalal seisid, liikusid nende lihased rohkem. Kui nad aga magasid, püsisid nad kindlamalt paigal. Samas kasutasid nad ühel jalal seistes tunduvalt vähem lihaseid, kinnitasid teadlased.

Seejärel uurisid teadlased kahte flamingo surnukeha, et leida olukorrale anatoomiline põhjendus.

Selgus, et kuigi lindudel on jalgades samasugused luud kui inimestel, on nende puusad suunatud horisontaalselt. See tähendab, et kui linnu jalg püstiselt keha alla sättida, lukustuvad jala liigesed. See hoiab ära põlve paindumise jala väljasirutunud asendis ning aitab linnul kindlamalt paigal seista.

Kuigi uurijad olid teadlikud, et nad ei mõõtnud laipade uurimise puhul nende lihaste tegevust, järeldasid nad liigeste lukustumisest, et linnud kasutavad ühel jalal seistes vähem energiat, kui kahel. Seetõttu kasutavad nad sellist positsiooni ka magamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles