Kuidas sündis auhinna võitnud foto teadlastest jääl?

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Timo Palo foto tunnistati teadusajakirja Nature fotokonkursil üheks võidutööks.
Timo Palo foto tunnistati teadusajakirja Nature fotokonkursil üheks võidutööks. Foto: Timo Palo CC BY-SA 3.0

Eile jõudis avalikkuse ette uudis Eesti polaaruurija Timo Palo auhinnatud fotost, mis võitis juhtiva teadusajakirja Nature konkursil ühe peaauhindadest.

Fotos sündis tegelikult juba aastal 2010, mil Palo viibis Hiina uurimisaluse Xue Long pardal. Tõlkes lumedraakonit tähendav laev otsis pikka aega manööverdamiseks vajalikku vaba vett, kuid andis lõpuks alla ja laskis pardal viibinud teadlased jää peale. Palo kasutas aga tekkinud võimalust, ronis aluse ülemisele dekile ja, kasutades ülilaia kalasilm-objektiivi, jäädvustas sealt avaneva vaate.

Palo selgitas Nature’le, et kasutabki kalasilma enamasti Arktika suurte mastaapide edasi andmiseks. «Arktika on hiiglaslik lume ja jää valdus ja keset seda on pisikesed inimesed. Seal tunned end tõesti väiksena. Lisaks on kalasilmal polaaruurija sõnul ka teine eelis – selle lainurksusest tingitud moonutustel paistab ka Arktika avarus kumeramana ning see aitab ka visualiseerida asjaolu, et tegemist on maailma katusega, läbi mille jooksevad sulamisest tingitud praod.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles