Avastus: inimkehas on koht, kus temperatuur tõuseb koguni 50 kraadini (1)

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mitokondrid.
Mitokondrid. Foto: Louisa Howard / Wikipedia Commons

Kuigi inimese kehatemperatuur ei tõuse kunagi kuigi palju üle 37 kraadi, võib meie rakkude sisemuses leida ka palju soojemaid piirkondi, vahendab New Scientist.

See piirkond on mitokonder – rakuosake ehk organell, milles toimub rakusisene energia tootmine. Kuigi toitainete põletamine toimub organellides oluliselt aeglasemini ja kontrollitumalt kui näiteks puidu põletamisel, vabaneb selle protsessi käigus siiski mõõdetavates kogustes sooja.

Kui kõrgele temperatuurid mitokondrites tõusevad, on aga keeruline uurimisprobleem – tegemist on siiski väga väikeste organellidega ning mõõta saaks neid vaid elavates rakkudes.

Hiljuti on teadlased aga saavutanud uute meetodite välja töötamisel märkimisväärset edu ja nüüdseks on avaldatud ka esimene selleteemaline uuring. Viies mitokondritesse selleks otstarbeks spetsiaalselt arendatud fluorestseeruvad rakud, mille helendamise värvus sõltub temperatuurist, tegi grupp prantsuse kindlaks, et inimese neeru- ja naharakkude mitokondrites valdas ümbritsevast keskkonnast kuus kuni kümme kraadi soojem temperatuur.

Hiljuti teatas samalaadsest uuringust ka üks jaapani uurimisrühm, kes määras vähirakkude mitokondrite temperatuuri kuus kuni üheksa kraadi kõrgemaks kui ümbritsev keskkond.

Kuigi sellist temperatuuri erinevust raku sees on varemgi kahtlustatud, on mitmed bioloogide eksperimendid välja arendatud eeldusega, et temperatuur on rakus ühtlaselt jaotunud. Need tuleb uute tõendite valguses tõenäoselt nüüd ümber hinnata.

Prantslaste uuring ilmus veebiajakirjas bioRchiv.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles