Aastaks 2050 elab maailmas üheksa miljardit inimest ja liha tootmine sellisele hulgale praeguses tempos mõjuks planeedi ressurssidele laastavalt, mistõttu on mitmed eestlased ja siinsed ettevõtted haaranud tulevikku ennetades ärivõimalusest ja leiutavad asendusliha, selgus saatest «Pealtnägija».
«Pealtnägija»: eestlased loodavad asenduslihaga planeeti päästa (1)
Üks tulevikutoitude leiutaja, Mariliis Holm, tegeleb «Pealtnägija» külaskäigu ajal Prantsuse riiklikus põllumajandusuuringute instituudis magistritööna herneproteiinist lihaalternatiivide loomisega, vahendas ERRi uudisteportaal.
Lisaks uurib eestlanna, kas uued alternatiivid peaksid ka maitsema ja lõhnama nagu liha või eelistaksid tarbijad taimekotlette, mis lõhnavad ja maitsevad pigem nagu nende algne tooraine.
Eestis elav malaislanna Anu Menon idufirmast EthicoFoods teeb aga koostööd toidu- ja fermentatsioonitehnoloogia arenduskeskuse teadlastega, et luua toode, mis mõjuks lihana mitte ainult silmale, vaid tunduks sellena ka hamba all.
EthicoFoods loodud lihapallid koosnevad herne ja pruuni riisi valkudest ning Menoni sõnul saab kombinatsiooniga jäljendada pärisliha toiteväärtust ja valgusisaldust.
Vaata videot ja loe pikemalt siit.