Kõige kiirema spermatosoidi saladus sai lahenduse

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Spermatosoidid
Spermatosoidid Foto: SCANPIX

Kuidas üks spermatosoid kõigist takistustest hoolimata munarakuni jõuab, on teadlasi ammu huvitanud – uus uuring näitab aga, et selgitus võib peituda rütmis. Avastus võib aidata täiustada viljatusravi.

Briti ja jaapani teadlased avastasid, et spermatosoid  liigub konkreetse rütmiga: minnes korraga edasi, ent samal ajal oma pead tagasi tõmmates.

Ehkki seemnepurske järel jookseb munaraku poole üle 50 miljoni spermatosoidi, jõuab «finišijooneni» neist umbes kümme ning ka neist jõuab lõpuks kohale vaid üks. «Iga kord kui keegi ütleb mulle, et nad saavad lapse, mõtlen ma, et see on tegelikult üks maailma suurimaid imesid, ent keegi ei adu seda,» ütles uuringu autor, Yorki Ülikooli matemaatikalektor Hermes Gadelha.

Gadelha mõõtis koos kolleegidega üksikute spermatosoidide sabade liikumisrütmi ning avastas, et sperma liikumisrütmi saab kirjeldada lihtsa matemaatilise valemi kaudu. Töö tulemused avaldas ajakiri Physical Review Letters.

Sperma uurimine on oluline seetõttu, et põhjalikum info võiks anda uusi võimalusi viljatusravi täiustamise kohta. Muuhulgas võiks tulevikus saada vastuse küsimusele, kuidas kõige efektiivsemalt sperma õigel ajal õigesse kohta saada.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles