Video: vaata, kuidas paistab kosmosest äikesevälk

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Äike 14.veebruaril Texase osariigi kohal
Äike 14.veebruaril Texase osariigi kohal Foto: NOAA/NASA

Erakordselt täpne satelliit püüdis 36 000 kilomeetri kaugusel kosmosest kinni Maal möllava äikese. 

USA Riiklikule Ookeanide ja Atmosfääri Administratsioonile (NOAA) kuuluv GOES-16 on viis korda kiirem kiirem ja neli korda suurema resolutsiooniga kui ükski seni kasutatud kaugseire satelliit. Näiteks suudab ta teha vajadusel teha pildi planeedi ühest küljest 15 minutiga ja vajadusel suumida sisse konkreetsetele piirkondadele, et uurida seal toimuvat – äärmuslike ilmaolusid, orkaane, metsatulekahjusid või vulkaanipurskeid.

Nüüd avaldas asutus aga video sellest, kuidas satelliit on kinni püüdnud Maal möllava äikese. Pilt jäädvustati 36 000 kilomeetri kauguselt kosmosest ning tegu on 14. veebruraril Texase osariigi tabanud tormiga ning roheline joon kujutab rannikut.

Pildilt on näha ka samal päeval, tunni jooksul läänepoolkeral esinenud äikesetormid. Mida eredam on pildi punkt, seda rohkem energiat äikese käigus vallandus.
Pildilt on näha ka samal päeval, tunni jooksul läänepoolkeral esinenud äikesetormid. Mida eredam on pildi punkt, seda rohkem energiat äikese käigus vallandus. Foto: NOAA/NASA

Loe satelliidi kohta täpsemalt Postimehe loost «Vaata: USA uue satelliidi üliteravad pildid Maast on ilmaennustuse tulevik».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles