Uuring: ürgne elurikkuse plahvatus toimus meteoriidisajust hoolimata

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meteoriidi langemine Maale kunstniku kujutuses.
Meteoriidi langemine Maale kunstniku kujutuses. Foto: Don Davis/Reuters/Scanpix

Ordoviitsiumi plahvatusena tuntud massiivset liigiteket on seni peetud tollal aset leidnud meteoriidisaju tulemuseks. Rootsi ja taani teadlaste uuring kummutab selle hüpoteesi.

«Parimate varem kasutatud meetoditega asusid meteoriidid Maa suunas teele 476 ± 6 miljonit aastat tagasi. Meie saame seevastu tulemuseks 468 ± 0,3 miljonit aastat. See on päris märkimisväärne vahe,» selgitas uuringu juhtivautor, Lundi ülikooli doktorant Anders Lindskog ERR Novaatorile. Teisisõnu sai elurikkuse järsk kasv alguse juba aastaid enne meteoriidisadu.

«[Hüpoteesi, et meteoriidisadu toimus alles pärast ordoviitsiumi plahvatuse algust] käisid tegelikult välja mõned mu kolleegid 2008. aastal, misjärel hakkas see kirjanduses oma elu elama. Sellest ajast saadik on ordoviitsiumi puudutavaid uurimusi praktiliselt võimatu lugeda, ilma et seda silmapaistvat hüpoteesi näeks,» märkis Lindskog.

Miks hüpotees tähelepanu tõmbas ja kuidas see lõpuks tõestati, saab lugeda lähemalt ERR Novaatorist.

Uuring ilmus ajakirjas Nature Communications.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles