Juba teine uuring lükkab jutu «kliimasoojenemise pausist» ümber

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ookean
Ookean Foto: Frans Lanting/picture alliance / Frans Lanting

Juba teine uuring toetab vastuolulist leidu, et kliimasoojenemise kiirus ei ole viimase 15 aasta  jooksul aeglustunud.

Seni uskusid paljud teadlased, et viimase 15 aasta jooksul on kliima soojenemise kiirus veidi pidurdunud. Eelmisel aastal avaldati aga mitu uuringut, mis selle tõdemuse küsitavuse alla seadis.

Järeldus põhineb ookeanitemperatuuride analüüsil, mida on teadlaste hinnangul erinevates globaalset kliimat puudutavates analüüsides alahinnatud (loe pikemalt siit), sest praegused mõõdikud näitavad veidi madalamaid temperatuure kui varem ajaloos kasutatud laevapõhised mõõtesüsteemid. 

Kui seda arvestada, selgub, et senise 0,07 kraadi asemel soojenesid ookeanid alates 2000. aastat kümnendi kohta hoopiski 0,12 kraadi.

Paljud jäid aga nende tulemuste suhtes skeptiliseks. Sel nädalal avaldas ajakiri Science Advances aga uue uuringu, mis mulluseid leide toetab.  

Autorid väidavad samuti, et uute ja vanade mõõdikute andmeid ei saa kokku panna. Selle asemel vaatlesid nad eraldi satelliitide, poide ja robotaluste kaudu kogutud andmestikke. Eesmärk oli kokku panna kolm üksteisest sõltumatut ookeanitemperatuuride kogumikku. Kõik kolm lähevad aga eelmisel aastal leitud uuringu tulemustega kokku ehk uuringu autorite sõnul on ookeanid soojenenud kiiremini, kui seni arvasime. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles