Lootuskiir väljasuremisohus elevantidele: Hiina keelab elevandiluuga kauplemise täielikult

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elevant.
Elevant. Foto: SCANPIX

Reedel teatas Hiina elevandiluuga kauplemise ja selle töötlemise keelamisest. Väljasuremisohus elevantide suhtes on see väga oluline otsus, sest Hiina nõudlus elevandiluu järele on maailma suurim.  

Rahvusvaheline vandlikaubandus keelustati 1989. aastal, kuid teatud riikides on siseturul kaubitsemine lubatud ja Rahvusvahelise Ohustatud Liikide Kaubanduse Konventsiooni (CITES) komitee on kahel korral – 1999. ja 2008. aastal lubanud müüa Aafrika vandlivarusid Jaapanile ja Hiinale.

Salaküttimise tõttu on Aafrika elevantide arvukus viimase seitsme aasta jooksul lausa 30% vähenenud. Praegu väheneb elevantide arvukus ligi kaheksa protsenti aastas (loe täpsemalt SIIT).

Maailma Looduse Fondi presidendi Carter Robertsi sõnul tähendab Hiina otsus olulist muutust, seda enam, et aasta alguses lõpetas siseriikliku elevandiluuga kauplemise ka USA. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles