Rasedus muudab naiste aju lausa kaheks aastaks (1)

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rasedus
Rasedus Foto: Katie Collins/PA Wire/PA Images

Rasedus muudab naiste ajudes sotsiaalse tunnetusega seotud ajupiirkondi ning muudatused aitavad ennustada, kuivõrd ema lapsesse kiindub.

Nii näitas 25 esimese lapse saanud ema uuring. Tulemused avaldati täna ajakirjas Nature Neuroscience.

Rasedus on naise kehale suur šokk, sest selle käigus muutuvad hormoonid kardinaalselt. Ehkki näiteks puberteedi jooksul ajus toimuvate muutuste kohta on aastate jooksul palju materjali avaldatud, on rasedusega seotud muudatused veel küllaltki tume maa.

Nüüd uurisid aga Hollandis asuva Leideni ülikooli teadlased 25 esimese lapse sünnitanud ema nii enne kui ka pärast rasedust ning võrdlesid nende ajus toimuvat 19 esimest korda isaks saanud mehega, 17 lastetu mehega ning 20 lastetu naisega. Erilise tähelepanu all oli aju hallaine.

Uuringu tulemused näitasid, et lapse saanud emadel hakkas ajus hallaine osakaal vähenema ning seda teisi inimesi puudutavate tunnete, mõtete ja kavatsustega seotud piirkondades. Veel korraldasid uuringu autorid eksperimendi, kus nad näitasid vastselt sünnitanud emadele pilte nende oma beebidest ja teistest beebidest. Tulemused näitasid, et ajutegevus muutus just siis, kui emad nägid oma laste pilte.

Viimaks näitasid uuringud aga, et muutused hallainega püsisid pärast sünnitust kaks aastat. Autorite sõnul näitavad nende eksperimendi tulemused, et muutused ajus valmistavad noort ema raseduseks ja lapse esimesteks eluaastateks ette.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles