Tartu Ülikooli teadlased avastasid taimede süsihappegaasi tajumise alustalad. Uued teadmised aitavad kaasa teadmistepõhise põllumajanduse arengule ja võimaldavad aretada vettsäästvaid toidutaimi, mis on saagikad ka kõrge süsihappegaasi tasemega keskkonnas.
Tartu Ülikooli teadlaste avastus võimaldab aretada vettsäästvaid taimi
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli tehnoloogiainstituudi teadlaste juhtimisel avastati taimsete valkude koostöömehhanism, mida taimed rakendavad oma veekasutuse ja kasvu reguleerimiseks õhu süsihappegaasi ehk CO2 taseme muutudes. Tulemused avaldati hiljuti kahe mahuka artiklina mainekates tippajakirjades PLOS Biology ja Plant Cell, vahendas ERRi-teadusportaal Novaator.
Töö praktiline eesmärk on aretada efektiivsemaid taimi ning töötada välja ühendeid, mis võimaldavad suurendada taimede veekasutuse efektiivsust.
Loe põhjalikku artiklit Novaatorist.