/nginx/o/2016/09/16/5841249t1hfaca.jpg)
Tartu Ülikooli teadlased avastasid taimede süsihappegaasi tajumise alustalad. Uued teadmised aitavad kaasa teadmistepõhise põllumajanduse arengule ja võimaldavad aretada vettsäästvaid toidutaimi, mis on saagikad ka kõrge süsihappegaasi tasemega keskkonnas.
Tartu Ülikooli tehnoloogiainstituudi teadlaste juhtimisel avastati taimsete valkude koostöömehhanism, mida taimed rakendavad oma veekasutuse ja kasvu reguleerimiseks õhu süsihappegaasi ehk CO2 taseme muutudes. Tulemused avaldati hiljuti kahe mahuka artiklina mainekates tippajakirjades PLOS Biology ja Plant Cell, vahendas ERRi-teadusportaal Novaator.
Töö praktiline eesmärk on aretada efektiivsemaid taimi ning töötada välja ühendeid, mis võimaldavad suurendada taimede veekasutuse efektiivsust.
Loe põhjalikku artiklit Novaatorist.