Uuring: dementsus hakkab maailmas hoopiski vähenema

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dementsuse osakaal vanurite seas hakkab vähenema, ent samal ajal suureneb vanurite arv lähitulevikus märkimisväärselt.
Dementsuse osakaal vanurite seas hakkab vähenema, ent samal ajal suureneb vanurite arv lähitulevikus märkimisväärselt. Foto: John Stillwell/PA Wire/PA Images

Dementsuse vähenemist on täheldatud nii USAs, Suurbritannias kui ka Euroopas tervikuna. 

2000. kuni 2012. aasta andmete analüüs näitas, et kaheteist aasta jooksul on dementsus üle 65-aastaste ameeriklaste hulgas kukkunud 11,6 protsendilt 8,8 protsendile. Analüüs põhines 21 057 inimese andmetel ning tulemused avaldati ajakirjas JAMA  Internal Medicine.

Kõige tõenäolisemalt on languse taga inimeste haridustaseme tõus, mis suudab aju haiguse eest kaitsta.

«Meie tulemused on järjekordne tõend selle kohta, et dementsuse riski vähenemine on tegelik ning haiguse leviku prognoos ei pruugi olla nii hull, kui varem kardetud,» rääkis uuringu juhtivautor, Michigani Ülikooli professor Kenneth Langa BBC-le.

Et haiguse vastu ravi puudub, on haigust põdevate inimese osakaalu vähenemine oluline edusamm. Haridustaseme mõju näitab seos, et aastatel 2000 – 2012 pikenes keskmine koolisveedetud aastate arv vanurite hulgas 11,8 aastalt 12,7 aastani. Lisaks sellele usuvad teadlased aga, et rolli võib mängida ka parem ligipääs ravimitele ning suitsetamise vähenemine.

Ehkki haiguse vähenemine on positiivne märk, põhjustab dementsus lähitulevikus suuri probleeme, sest vanade inimeste arv hakkab lähiajal muudkui suurenema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles