Uuring: liiklusmüra tõstab kõrge vererõhu riski

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa teadlaste viies riigis läbi viidud uuring näitab, et tiheda liiklusega piirkonnas elamine tõstab oluliselt kõrge vererõhu tekkimise riski.
Saksa teadlaste viies riigis läbi viidud uuring näitab, et tiheda liiklusega piirkonnas elamine tõstab oluliselt kõrge vererõhu tekkimise riski. Foto: SCANPIX

Viies Euroopa riigis tehtud uuring näitab tiheda liiklusega lärmakate autoteede läheduses elavate inimeste seas kõrgvererõhktõve riski.

Ajakirjas European Heart Journal avaldatud uuringus jälgisid teadlased 9-aastase vaatlusperioodi jooksul 41 000 inimest Norrast, Rootsist, Taanist, Saksamaalt ja Hispaaniast. Enne uuringus osalemist ei olnud ühelgi neist vererõhuga probleeme olnud, kuid üheksa aasta möödudes oli 15 protsendil tekkinud kas vastavad vaegused või olid nad hakanud võtma vererõhku alandavaid ravimeid, vahendab The Guardian.

Lisaks inimeste tervisenäitajate jälgimisele mõõtsid teadlased ka osalejate kodude akna taga olevaid liiklustingimusi ja reostust. Avastati, et võrreldes rahulikes piirkondades elavate inimestega esines enam kui 50 detsibelli tugevuse müraga tänavate elanikel kõrget vererõhku 6 protsenti sagedamini. Kui müra efekt kogu tulemusest maha arvati, tuli teise olulisema mõjutajana välja mikroosakeste mõju.

«Meie tulemused näitavad seost pikaajalise mikroosakestega kokku puutumise ja kõrgvererõhktõve vaeguste tekkimise vahel. Kuna pea kõik puutuvad oma elu jooksul õhusaastega kokku, viib see ka sagedasema kõrge vererõhu esinemiseni ja paneb seega inimesed ja ühiskonna märkimisväärse pinge alla,» ütles uuringut juhtinud professor Barbara Hoffmann Düsseldorfi Heinrich Heine Ülikoolist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles