Ülekaalulised emad sünnitavad «vanemaid» lapsi

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ülekaalulisele emale sündinud laps põeb elu jooksul rohkem haigusi ning tema eluiga võib lüheneda. 

Nii näitas täna ajakirjas BMC Medicine avaldatud Belgia teadlasterühma uuring

Bioloogiline vanus pole pelgalt sõnakõlks, vaid see seostub meie kehas asuvate teleomeeride pikkusega. Telomeer on kromosoomi otstes asuv DNA-ahela piirkond, mille ülesanne on kromosoomi kahjustuste eest kaitsta. Telomeerid kahanevad iga kord, kui meie rakud jagunevad ning muutuvad ka inimese elu jooksul väiksemaks. Lühemaid telomeere seostatakse aga südamehaiguste, II tüüpi diabeedi ja ateroskleroosiga (veresoonkonnahaigus).

Inimeste telomeeride pikkus erineb juba sündides ning teadlased ei teagi päris täpselt, miks see nii on. Hasselti Ülikooli teadlased eesotsas Tim Nawrotiga üritasidki välja selgitada, kas ema kaal võib siin rolli mängida. Selleks analüüsisid nad rasestunud naise kehamassiindeksit. Kui naised sünnitasid, võeti nende platsentast ja nabanöörist vereproovid ning mõõdeti nii vererakkudes asuvate telomeeride pikkust. Selgus, et naise kehamassil ja lapse telomeeride pikkuse vahel on selge seos. Ülekaalulistele naistele sündinud laste telomeerid olid umbes 2,5 protsenti lühemad kui normaalkaalulistele emadele sündinud beebide telomeerid. Rasvunud naiste puhul oli aga vahe juba 5,5 protsenti.

«See on suur ja tähenduslik erinevus, sest eluea jooksul kulub telomeeri 5,5 protsendi võrra lühenemiseks viis kuni kümme aastat,» ütles Nawrot. Samas rõhutas ta, et see ei tähenda nagu rasvunud emadele sündinud lapsed tingimata teistest viis aastat vähem elaks – selleks on vaja väga pikaajalisi uuringuid.

Kuidas aga kaal telomeere mõjutab? Nawrot  usub, et põhjus peitub liigses rasvkoes. Rasv võib tekitada põletikku ning toota kemikaale, mis võivad põhjustada oksüdatiivset stressi, mis omakorda kahjustab rakke ning võib telomeere lühendada. See kõik jõuab aga platsenta kaudu beebi kehasse, usuvad teadlased.

Samas pole kindel, kas seos on ikka põhjuslik. Nii arvab osa teadlasi, et võib-olla on ülekaalulistel emadel juba eos lühemad telomeerid ning need antakse lastele geenidega edasi. Sel puhul võib rolli mängida ka isa kaal. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles