Kuula: kalad laulavad hommikuserenaadi nagu linnud

Kaur Maran
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Pärast Austraalia rannikuvetes üles võetud salvestiste kuulamist ei pruugi vist keegi enam kasutada väljendit «tumm nagu kala».

Miles Parsons, Robert McCauley ja kolleegid Austraalia Curtini Ülikoolist veetsid 18 kuu jooksul terve hulga helifaile, kus võib kuulda seitsme erineva kalaliigi laulu, millest suurem osa toimub päikesetõusu või –loojangu ajal. Ajakirjas Bioacoustics avaldatud artiklis teatavad teadlased, et kalade laulu põhjal saab hinnata nii merekeskkonna tervist kui ka inimese mõju sellele.

Üht sagivate kotkakalade (Argyrosomus hololepidotus) koori saab kuulda siin:

Tegelikult ei ole kalade häälitsemine isegi kuigi uus avastus. Milers Parsonsi sõnul on see tegelikult teada juba sajandeid. «Vanasti oskasid näiteks Aasia kalurid kalade laulu läbi oma paadipõhjade kuulda ja selle järgi ka parvesid otsida,» ütles Parsons Postimehele antud lühiintervjuus.

Kuigi see teadmine on juba mõnda aega olemas olnud, jõudis teaduslik uurimine selleni vaid mõnikümmend aastat tagasi. Praeguseks on teada enam kui 1000 heli tootvast kalast ja kuigi nende helitootmise mehhanismid on märkimisväärselt lihtsamad kui veelise eluviisiga imetajatel, on helid väga mitmekesised. Mõned võivad kõlada nagu linnulaul, mõned nagu kuulipilduja valang, on ka raginaid, vuhinaid ja surinat, mis võivad ka aastaid kalade hääli uurinud Mike Parsonsi sõnul olla täiesti üllatavad.

«Paljud need kalad laulavad veel suurtes sadade tuhandeteni ulatuvates koorides, mis tähendab, et see võib olla ikka väga vali,» ütles Parsons.

Kas kalade häälitsustel võib olla ka samasugune kommunikatsiooni funktsioon nagu lindudel ja paljudel imetajatel? Mike Parsonsi sõnul on see täiesti võimalik. «Praeguseks on kirjeldatud mitmeid erinevaid häälitsuste tüüpe – paljunemiskutseid, toitumishäälitsusi, territooriumi kaitse hääli – ja paljudel liikidel on olemas isegi mitu erinevat kosjahüüdu,» ütles dr. Parsons.

Sellised helisalvestised aitavad tema sõnul hinnata inimmõjusid kalade asumist meres ja reageerimist inimmõjudele. Üks arenev rakendus on kalade häälte ja ökosüsteemi tervise vaheliste seoste uurimine, kuigi see vajab veel palju tööd.

Kalade «laulud»

Päikesetõusu ajal võib vähemalt Austraalia meredes kuulda midagi umbes sellist:

Ja päikeseloojangu ajal sellist:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles