Inimese lähimad sugulased on kriitiliselt ohustatud

Kaur Maran
, teadusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mägigorillade arvukus on viimase 20 aastaga langenud enam kui 70%.
Mägigorillade arvukus on viimase 20 aastaga langenud enam kui 70%. Foto: Thomas Mukoya/REUTERS

Septembri alguses Hawaiil toimunud Maailma Looduskaitse Liidu (IUCN) kongressil uuendati rahvusvahelist punast raamatut.

Muuseas viidi varem ohualtiks tunnistatud idagorilla kategooriasse «kriitiliselt ohustatud». Ebaseadusliku küttimise tagajärjel on ühe selle inimahvi gorilla beringei alamliigi arvukus kahanenud viimase 20 aastaga enam kui 70 protsenti, kukkudes pea 17 000-lt vaid 3800 isendini. Teise alamliigi ehk mägigorilla arvukus on küll pisut tõusnud, kuid jääb siiski alla 900 looduses elava isendi. Kuuest punasesse raamatusse kantud inimlaste perekonna liigist on kriitiliselt ohustatud – vaid ühe sammu kaugusel väljasuremisest – neli: rannikugorilla, mägigorilla, borneo orangutan ja sumatra orangutan.

«Imetajate väljasuremise peamine põhjus on endiselt küttimine ja elupaikade hävimine. Me oleme ümber hinnanud peaaegu poolte liikide olukorra ja kuigi on ka edulugusid, näitavad olemasolevad andmed, et vaja on otsustavaid tegusid,» ütles hinnangute andmist koordineerinud Carlo Rondinini Rooma Sapienza ülikoolist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles