Kliimamuutused ohustavad kalu

Kaur Maran
, teadusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ligi 50 cm pikkune jõeforell mõõtmislaual.
Ligi 50 cm pikkune jõeforell mõõtmislaual. Foto: Anti Vasemägi

Eesti teadlased võtsid ette esimese kliimamuutuste ja kalade ellujäämise uuringu. Tulemused näitasid, et parasiidi põhjustatud proliferatiivsest neeruhaigusest on saanud suur probleem. 

Parasiidi Tetracapsuloides bryosalmonae edasikantav proliferatiivne neeruhaigus (proliferative kidney disease ehk PKD) registreeriti Eestis esimest korda 2005. aastal. Sellest ajast saadik on lõhilaste parasiithaigust ja sellest põhjustatud sümptomeid noortel kaladel üsna põhjalikult uuritud. On teada, et parasiidile soodsates tingimustes võib haigus hävitada suurema osa alla ühe aasta vanustest lõhilastest kalakasvandustes. Ellu jäänud kaladest parasiit ei lahku ja nii saavad neist edaspidi haiguslevitajad.

Enamik senistest uuringutest tehti kalakasvandustes või labori tingimustes, kuna looduses on haiguse mõjusid võrdlemisi keeruline hinnata. 2011. aastal võtsid Eesti teadlased ette esimese kliimamuutuste ja kalade ellujäämise uuringu. Uurimus avaldati tänavu juulis ajakirjas Functional Ecology.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles