Uuring: 2003. aasta kuumalaines suri kliimasoojenemise tõttu 70% rohkem inimesi

Kaur Maran
, teadusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2003. aasta juuli temperatuurid võrreldes 2001. aasta sama aja mõõdetud soojusega.
2003. aasta juuli temperatuurid võrreldes 2001. aasta sama aja mõõdetud soojusega. Foto: NASA

Euroopa viimaste aastate suurema kuumalaines hukkus 70 000 inimest. Uus uuring näitab, kui suur osa kuumalainest oli põhjustatud inimtekkelisest kliimamuutusest.

Kuigi Euroopat haaranud ebatavalisest looduskatastroofist on möödas juba 13 aastat, jõudsid teadlased alles nüüd selle täpsema uurimiseni. Põhiline küsimus: kui suurt rolli mängis temperatuuride tõusus ja sellest tulenenud suremuses globaalne soojenemine? Ajakirjas Environmental Research Letters avaldatud uuring maalib toimunust sünge pildi – ainuüksi Londonis ja Pariisis suri neil päevil kuumarabanduse kätte 570 inimest rohkem inimesi kui oleks surnud ilma kliimamuutuste mõjuta.

Dani Mitchell Oxfordi ülikoolist proovis läbi tuhandeid erinevate kliimasituatsioonide arvutimudeleid, katsetades nii inimeste poolt atmosfääri paisatud kasvuhoonegaaside mõju kuumalaine arengule. Tuli välja, et kui 20 protsenti Londoni ja koguni 70 protsenti Pariisi kuumasurmadest olid seostatavad kliimamuutustega.

Vaata graafikult, kuidas eristus 2003. aasta kuumalaine Londonis ja Pariisis varasemate aastate suvistest temperatuuridest.

Allikas:
Allikas: Foto: Mitchell et al
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles