Uuring: koertele tasub maiuse andmise asemel pai teha

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv
Pilt on illustreeriv Foto: LILYSHAWAIIANBUCKLIST / CATERS N/Caters News Agency

Enamik koeri eelistas maiuste asemel joosta kõhtu sügava omaniku juurde. 

Eksperimendi jaoks anti 15 koerale maiuseid või siis hakkasid nende omanikud koeri kiitma. Samal ajal uurisid teadlased aga skannerite abil, mis koerte ajus neil momentidel toimus.

Ajakirja Cognitive and Affective Neuroscience värskes numbris avaldatud teadustulemused näitavadki, et 13 koera puhul tekitas kiitus toiduga samaväärse või siis suuremagi reaktsiooni.

Teise eksperimendina viidi koerad Y-kujulisse labürinti, kus ühes otsas ootas neid omanik, teises aga kausitäis maiuseid. Vaatlus näitas, et enamik koeri jooksis omanike juurde pai saama. Samal ajal valisid aga toidu just need koerad, kelle ajus toit rohkem aktiivsust tekitas.

Uuringu tegijate sõnul saab uuringutulemusi kasutada politsei-või teraapiakoerte treenimisel. Teraapiakoerteks sobiks paremini koerad, kes tahavad pai. Otsimise või päästmisega tegelevate koerte hulka tasuks aga valida maiuseid eelistavaid koeri. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles