Üks ühend annab lootust kolme, miljoneid inimesi tapva nakkuse vastu (1)

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv
Pilt on illustreeriv Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

Loomade peal tehtud katsed näitavad, et üks ravim suudaks ravida kolme tapvat, ent hüljatud nakkust: chagasi tõbe, leišmaniaasi ja Aafrika unitõbe.

Need kolm, putukate teel levivad haigused mõjutavad igal aastal 20 miljonit inimest ja toovad 50 000 surmajuhtumit. Praegu saab neid nakkuseid paari ravimiga ravida, ent need on kallid ja sageli tuleb neid manustada veeni kaudu, mis tähendab, et arengumaade maapiirkondades on selline ravim ebapraktiline.

Ravimifirma Novartis katsetas ravimi leidmiseks ligi kolme miljonit ühendit, mis suudaks laboris haigusega seotud parasiite tappa. Lõpuks leidsid nad ühendi, mis suutis hiirte organismis kõigi kolme haiguse vastu võidelda. Tulemusi tutvustasid nad ajakirjas Nature. Ühend on eriline, sest see on esimene kord, kui üks ühend võitleb korraga kolme erineva parasiidi vastu. Hiljem tuleb aga tõenäoliselt välja arendada siiski kolm eraldi ravimit, sest haigused mõjutavad keha erinevaid osi ning nii on vaja ravimeid, mis erinevatele kehaosadele sobiks.

Loe täpsemalt ajakirjast Nature

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles