Video: vaata, kuidas Siberi tundras maapind mullitab (1)

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadur Belõi saarel
Teadur Belõi saarel Foto: Kuvatõmmis/Youtube/Siberian Times

Kaks vene teadlast püüdsid Siberi tundras videole veidra silmapildi, kus pealtnäha kõva maapinna all justkui mullitaks.

Kara meres asuval Belõi saarel muutus rohi teadurite Alexander Sokolovi ja Dorothee Ehrichi jalge all justkui batuudiks, vahendas väljaanne Siberian Times. Vene teadlaste sõnul leidsid nad saarelt 15 taolist kohta ning kui laikudele survet avaldad,a eraldus sealt metaani ja süsihappegaasi.

Kuidas gaas sinna sai või miks see välja tuli, pole veel teada. Samas pole võimatu, et ebatavaline kuumalaine võis igikeltsa sulatada ning nii sai lõksu jäänud gaas maa seest põgeneda. 

Üldsegi on Põhja-Siber teadlastele praegu paras maiuspala, sest seletamist vajavaid fenomene on avastatud teisigi.

Hiljuti tekkinud kraater Siberis. Foto:Scanpix
Hiljuti tekkinud kraater Siberis. Foto:Scanpix Foto: STRINGER/REUTERS

Mullu avastati tosin viimaste aastate jooksul tekkinud kraatrit, mida seostatakse kliima soojenemise tõttu sulama hakanud igikeltsiga: igikeltsa sulamise käigus eraldub metaani ning ühel hetkel on selle mõju piisav, et maapinna kihid eest ära lükata. Ühe augu põhjas tehtud mõõtmised näitasid, et sealne metaani tase oli tuhandeid korda kõrgem kui atmosfääris normaalselt. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles