Uuring: ISIS-e veebitegevuses on põhimängijad naised

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamiriigi tegevus veebis on liikunud Facebookis ja Twitterist eemale. Üks uutest paikadest on Vkontakte.
Islamiriigi tegevus veebis on liikunud Facebookis ja Twitterist eemale. Üks uutest paikadest on Vkontakte. Foto: North East CTU/Guzelian/SIPA/North East CTU/Guzelian/SIPA

Värske uuring näitab, et naised on terroriorganisatsioonide jaoks meestest olulisemad, kui asi puudutab sõda veebis. 

Nii nähtus ajakirjas Science Advances avaldatud ja Miami ülikooli teadlaste poolt läbiviidud uuringust, mis kogus venekeelselt veebisaidilt Vkontakte Islamiriigi (ISIS) kohta käivaid postitusi. Vkontakte valiti osaliselt seetõttu, et kuna Facebook ja Twitter kasutavad vihakõne ning terrorismi pooldavate veebilehtede vastu erinevaid meetmeid, on ISIS-e veebitegevus koonduma hakanud mujale. Üheks paigaks on just Vkontakte.

Füüsik Neil Johnsoni juhitud uurimisrühm otsis postitusi nii võtmesõnade kui ka terroriorganisatsioonide veebilehtede kaudu, töö oli keeruline, sest postitusi tuli otsida mitmes keeles ja vahel nagu nõela heinakuhjast. Lisaks töömahukusele polnud meelakkumine ka postituste analüüs, sest need sisaldasid piinamisi, peade mahalöömist, laipu ja haavatud kehi. Pärast kaht kuud kestnud tööd said teadlased aga andmed kokku: analüüsimiseks saadi rohkem kui 40 000 inimest ja 170 Islamiriigiga seotud gruppi hõlmav andmebaas

Esmalt üllatas uuringuläbiviijaid tõsiasi, kui palju naisi nende valimisse sattus: neid oli üle 40%. Mõistmaks kui olulist rolli naised mängisid, vaatasid teadlased liikmete suhtlusvõrgustikke ning analüüsisid seda statistiliste mudelite abil, koostades nii võrgustiku graafiku.

Graafikule peale vaadates, selgus, et naised polnud sugugi perifeerias, vaid mängisid sageli just keskset rolli. Just naiste hulgas esines kõige rohkem inimesi, kes polnud küll bossid, ent mängisid erinevate võrgustike ühendamisel olulist kommunikaatori rolli, kaks korda tugevamalt kui mehed. Lihtsustatult öeldes on naistepuhul veebiteekond ühest inimesest teiseni lühem. 

«Igapäeva situatsioonides on selle sama näitaja osas just naisi vähem. Veebis terrorismiga seotud organisatsioonide arendamise suhtes on aga naised palju olulisemad,» ütles Johnson ajakirjale Science.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles