Narkosõltuvuse vastu võib võidelda tikusuurune pulgake

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väike implantaat annab inimese organismile ravimit kuus kuud.
Väike implantaat annab inimese organismile ravimit kuus kuud. Foto: Braeburn Pharmaceuticals Business Insideri kaudu

USA ravimiamet andis rohelise tule opioidipõhise implantaadi kasutamiseks heroiinisõltuvuse raviks. 

Probuphine’i nimeline implantaat on tikusuurune mahuti, mille ülesanne on kehasse buprenorfiininimelist ravimit viia, kirjutab Business Insider. Nii püsib ravim kehas kuni kuus kuud. Varem pole implantaadi ja opioidipõhist sõltusravi USA ravimiametid heaks kiitnud.

Buprenorphine on opioid, mis muudab aktiivseks samad ajuosad, mis reageerivad muidu valuvaigistite või heroiini peale. Nii peaks inimese vajadus narkootikumi järele vähenema, sest aju on juba ravimi poolt «ära petetud.»

Samahästi võiks aga küsida, miks seda ravimit lihtsalt niisama sisse võtta ei saa? Saaks küll, ent uuringute kohaselt võtavad ravimeid õigesti vaid pooled inimesed, sealjuures jätab 20%-30% inimesi üldsegi kirjutatud ravimi välja ostmata, ülejäänute puhul on tegu hooletuse või tahte puudumisega.

See on probleem, sest enamik inimesed harjuvad ühel hetkel opioididel põhinevate valuvaigistitega teatud määral ära, mis tähendab aga, et valuvaigistist tuleva leevendava efekti saamiseks peavad nad tablette võtma suuremas koguses. Kui aga vahepeal tablette ebakorrapäraselt võtta, võib see harjumus taaskord kaduda ning siis on oht juba üledoosiks, mille järel võib surra. Implantaat aitaks neid riske vältida.

Asja varjukülg on aga see, et implantaat pole kindlasti odav. Nii võib minna veel kaua aega, kuni sedasorti ravi massidesse jõuab. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles