Ka puud lähevad ööseks magama!

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puud vajuvad öösel lonti, kõige madalamale jõuavad lehed ja oksad paar tundi enne koitu.
Puud vajuvad öösel lonti, kõige madalamale jõuavad lehed ja oksad paar tundi enne koitu. Foto: Hindustan Times/Hindustan Times/Sipa USA

Teadlased uurivad laserskannerite abil puude unerütmi, sest ka puud magavad.

Enamik elusorganisme käitub vastavalt öö ja päeva vahetumisele, nende hulgas ka taimed. Lilleõied avanevad just hommikuti ja osa lehti sulgub öötundidel. Kuigi teadlased on taimede magamist uurinud juba sajandeid, on enamik uuringuid piirdunud väikeste potitaimedega ning puude kohta seni info puudus.

Nüüd mõõtsid Austria, Soome ja Ungari teadlased aga puude magamise ära. «Meie tulemused näitavad, et kogu puu vajub öösel lonti. Seda näitavad okste ja lehtede asendi muutused,» ütles Soome teadlane Eetu Puttonen. Puttonen lisas, et ehkki muutused ei ole tohutud – keskmiselt jäävad need viiemeetrise puu puhul vaid kümne sentimeetri lähedale – on need süstemaatilised ja täpselt mõõdetud.

Teadmaks kindlalt, et oksad ja lehed liiguvad just une, mitte aga ilma või puu asukoha tõttu, korrati eksperimenti kahe puu peal ja kaks korda, sarnastes ilmastikutingimustes. Esimest puud jälgiti Soomes ja teist Austrias. Lehed ja oksad hakkasid vaikselt langema ja jõudsid kõige madalamale koidu ajal. Hommikul hakkas puu asend jälle taastuma ning selleks läks paar tundi. Teadlased ei tea veel, kas «ärkamist» põhjustas päike või puude enda sisemine rütm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles