Iisraeli arheoloogid leidsid iidsest matmispaigast oopiumijääke (1)

Copy
Iisraelist leitud savinõud, millest mõnes olid säilinud oopiumijäägid.
Iisraelist leitud savinõud, millest mõnes olid säilinud oopiumijäägid. Foto: Gil Cohen Magen

Iisraeli arheoloogid teatasid teisipäeval, et on 3500 aastat vanadest savitükkidest leidnud oopiumi jääke. Nende hinnangul toetab leid teooriat, et seda ainet kasutati iidsetes matuserituaalides.

Iisraeli muinasesemetega tegeleva riigiasutuse ja Weizmanni usuteaduste instituudi ühisprojekt algas juba 2012. aastal, kui väljakaevamistel kesk-Iisraelis Yehudi linnas leiti hulk hilispronksiaegseid haudu. Teadlased avastasid leiukohast ka savinõusid, mis oma kujult sarnanesid mooniõitega, kust oopiumit saadaksegi. Need pärinevad 14. sajandist eKr.

Varasemad kirjutised on vihjanud, et oopiumit kasutati Kaananis matmisrituaalides. Teadlased uurisidki, kas nende leitud nõud samuti sel otstarbel pruugiti – oopiumijääke leidsid nad kaheksast savinõust.

Niisugustest nõudest teadlased oopiumijääke leidsidki.
Niisugustest nõudest teadlased oopiumijääke leidsidki. Foto: AHMAD GHARABLI

Tõenäoliselt pandi need haudadesse kaasa pidulikeks söögikordadeks, riitusteks ja rituaalideks, mida surnute auks korraldasid nende elavad pereliikmed. Nende tseremooniate ajal üritasid kas lähedased või preestrid kokku kutsuda oma surnud sugulaste vaime, mille jaoks oligi vaja oopiumi abil ekstaatilisse seisundisse jõuda.

Siiski tunnistavad teadlased, et palju on oopiumi kasutamisest iidsetel aegadel veel teadmata. «Meil jääb üle ainult spekuleerida, mida oopiumiga tehti,» ütles ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles