Teadlased hoiatavad kuumalaine mõju eest Vahemere elustikule

BNS
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels

Suvitajad võivad ju Vahemere sooja vett nautida, aga teadlased hoiatavad, et kuumalainetel on mereelustikule hukatuslik mõju.

Teadlaste sõnul on merevee temperatuur Barcelonast Tel Avivini 3–5 kraadi aastaaja normist kõrgem. Mõnel päeval on vesi lausa üle 30 kraadi.

Sel suvel on Euroopat ja teisi Vahemere-äärseid riike tabanud järjestikused kuumalained, aga merevee ebatavalisele soojenemisele ei ole eriti tähelepanu pööratud.

Merekuumalaineid põhjustavad ookeanihoovused, mis moodustuvad sooja veega piirkondades. Ilmasüsteemid ja atmosfääri soojus võivad samuti veetemperatuuri tõsta. Ka merekuumalained on läinud kliimamuutuse mõjul sagedasemaks, pikemaks ja intensiivsemaks.

Olukord teeb tõsist muret, ütles Barcelona mereteaduse instituudi teadlane Joaquim Garrabou, kelle sõnul on asi käest läinud ja kliima asjus tuleb otsustavalt tegutseda.

Garrabou ja tema kolleegid avaldasid hiljuti ajakirjas Global Change Biology ülevaate kuumalainetest Vahemeres 2015.–19. aastal. Teadlaste sõnul on see toonud kaasa mereliikide massilise suremuse.

Vahemere tuhandete kilomeetrite pikkusel rannikul on kuumalainete tõttu kannatada saanud 50 liiki, nagu korallid, käsnad ja adru.

Mere idaosas on olukord eriti hull.

Iisraeli, Küprose, Liibanoni ja Süüria vetes on Vahemere kõige kuumemad kohad, ütles Iisraeli okeanograafia- ja limnoloogiainstituudi merebioloog Gil Rilov, kes on üks artikli kaasautoreist.

Sel suvel on seal keskmine temperatuur pidevalt üle 31 kraadi.

Merevee soojenemine viib looduslikud liigid hävingu äärele, sest igal suvel on merevee temperatuur neile optimaalsest kõrgem, seletas ta.

Rilov ja tema ametivennad näevad elurikkuse kahanemist, mis ulatub lähiaastatel ka lääne poole Kreeka, Itaalia ja Hispaania rannikule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles