NEW SCIENTIST ⟩ Millimeeterlained võiksid maa alt välja tuua eriti odava energia (1)

, New Scientist, kaasautor
Copy
Quaise Energy puuriks augud oranži ala sügavusele – seda on kaheksa kilomeetrit. Soomlased on seni suutnud puurida näiteks kuue kilomeetri sügavusele, mis teoreetiliselt oleks võimalik ka Eestis.
Quaise Energy puuriks augud oranži ala sügavusele – seda on kaheksa kilomeetrit. Soomlased on seni suutnud puurida näiteks kuue kilomeetri sügavusele, mis teoreetiliselt oleks võimalik ka Eestis. Foto: Kuvatõmmis/Quaise Energy

Aastaid on need, kes tahaksid elektrit toota fossiilkütuseid kasutamata, ihaldanud praktiliselt piiramatut soojusallikat, mis asub vähemalt kaheksa kilomeetri sügavusel maapinna all. Senised jõupingutused selle rakendamiseks on luhtunud, sest sealse soojuseni jõudmiseks oleks vaja puurida eriti tugevasse kivimikihti, kuid tavameetodid selleks ei sobi. Nüüd terendab aga ahvatlev võimalus täiustada juba olemasolevaid tehnoloogiaid, et see soojusallikas kasutusele võtta. See võimaldaks toota elektrit odavamalt kui mis tahes praeguse tootmisviisiga.

Siiski pole see vaid majandusküsimus. Isegi kui kõik riigid Pariisi leppe raames antud lubadused täidavad, tõuseb Maa keskmine temperatuur 2100. aastaks eeldatavasti umbes kolm kraadi. Geotermaalenergia ammutamine sügavamatest maakoorekihtidest võiks aga pakkuda fossiilkütustel töötavatele elektrijaamadele aseainet määral, mis oleks selle kliimakatastroofi vältimiseks vajalik.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles