NEW SCIENTIST ⟩ Arusaamast, justkui tüdrukud loomupäraselt füüsikat jälestaksid, tuleb vabaneda

, New Scientist, kaasautor
Copy
Mattel valmistas 2021. aastal kosmosenädala puhuks astronaut-Barbie, kes sai oma näo Samantha Cristoferetti järgi. Viimane ongi lootnud, et ehk inspireerivad ka sellised väikesed asjad kedagi loodus- ja täppisteaduste valdkonda valima.
Mattel valmistas 2021. aastal kosmosenädala puhuks astronaut-Barbie, kes sai oma näo Samantha Cristoferetti järgi. Viimane ongi lootnud, et ehk inspireerivad ka sellised väikesed asjad kedagi loodus- ja täppisteaduste valdkonda valima. Foto: SCANPIX

Alustades Katherine Johnsonist, kes on tuntud oma teedrajava töö eest NASA-s, Nobeli auhinna võitnud füüsikust Jocelyn Bell Burnellist ja epidemioloogist Sunetra Guptast, on naised meeletult panustanud teadusesse, tehnoloogiasse, inseneeriasse ja matemaatikasse. See panus jääb sageli aga vääriliselt hindamata ja Ühendkuningriigis on domineeriv narratiiv, et teadus on poiste jaoks ning tüdrukud ei peaks loodus- ja täppisteaduste valdkonda oma nina toppima, kirjutab New Scientisti kaasautor Maria Rossini. Sarnased teemad on päevakohased ka Eestis ning mujalgi.

Just sellised pikaajaliselt püsinud negatiivsed eeldused ilmnesid hiljutisest Ühendkuningriigi parlamendi teadus- ja tehnikakomitee uuringust. Michaela piirkonnakooli direktor Katharine Birbalsingh ütleb, et tema kooli tüdrukutel on «loomupärane» vastumeelsus füüsika suhtes ning see hõlmab ka «keerulist matemaatikat», millega tüdrukud «pigem ei tegeleks».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles