NEW SCIENTIST ⟩ Teadlased ehitasid valmis esimesed molekulaarmootori komponendid

, New Scientist, kaasautor
Copy
Molekulaarmootorid ehitati valmis kolibakterites (pildil).
Molekulaarmootorid ehitati valmis kolibakterites (pildil). Foto: Stocktrek Images

Teadlased on nullist valmis ehitanud molekulaarmootori esimesed komponendid: end ise kokku panevad teljed ja tehisvalkudest valmistatud rootorid.

«Me alustame väga lihtsalt,» ütleb Seattle’is asuva Washingtoni ülikooli teadlane Alexis Courbet. Kui aga tema töörühm veel rohkem osi leiutab, muutub Courbet’ sõnul võimalikuks ka nende kombineerimine üha keerukamateks nanomasinateks. «Rakendusi saab sellel tõesti uskumatult palju olla,» kinnitab töörühma liige David Bajer. Ta loodab, et ühel päeval suudavad nanomasinad lubjastunud artereid puhastada või kahjustunud rakke parandada.

Maal tegelikult juba ongi lugematu arv molekulaarmasinaid. Elusorganismid koosnevadki põhiliselt valgumasinatest, sealhulgas loendamatutest pöörlevatest mootoritest, nagu on näiteks mõnede bakterite «sabad» ehk viburid. Kuna need on aga evolutsiooni käigus kujunenud konkreetseid rolle täitma, on neid Bakeri sõnul keeruline teiste ülesannete tarbeks kohandada. «Meie kogemus on, et kui algusesse tagasi minna ja kõike nullist samm haaval kujundama hakata, on võimalik palju kaugemale jõuda.» Courbet, Baker ja nende kolleegid disainisid valke, mis ühegi looduses leiduvaga ei sarnane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles