NEW SCIENTIST ⟩ Hiinas hakatakse tuulest ja vihmast toodetud kõrgepingega taimi väetama

Adam Vaughan
, New Scientisti kaasautor
Copy
Päikesepaneelidega kasvuhoone Saksamaal Bürenis 2021. aasta septembris. Paneelid püüavad kinni 25 protsenti valgusest ja muduavad selle elektriks. Taimekasvuks jääks veel piisavalt valgust. Sama energiaga saaks toota ka kõrgepinget, mis Hiinas tehtud uuringu väiteil väetab taimekasvu ja hoiab ära haigusi. 
Päikesepaneelidega kasvuhoone Saksamaal Bürenis 2021. aasta septembris. Paneelid püüavad kinni 25 protsenti valgusest ja muduavad selle elektriks. Taimekasvuks jääks veel piisavalt valgust. Sama energiaga saaks toota ka kõrgepinget, mis Hiinas tehtud uuringu väiteil väetab taimekasvu ja hoiab ära haigusi. Foto: Rüdiger Wölk/imago/Scanpix

Tuule ja vihma abil tehislikult tekitatud kõrgepingeline elektriväli võib soodustada taimede kasvu – selline on ühe Hiina teadlaste rühma väide, millele innukalt ka vastu vaieldakse.

Kõrgepingelise elektriväljaga ergutatud taimekasvatus – elektrokultiveerimine (electroculture) – pole meetodina veel laiemat tõestust leidnud, kuigi seda on katsetatud nii Euroopas, Ameerika Ühendriikides kui Hiinaski.

Põllumajandustehnoloogiale koidab kuldajastu, ütles selle meetodi kohta üks Hiina teadlane New Scientistile 2019. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles