NEW SCIENTIST ⟩ Milleks meile metaversum?

Copy
Serwah Attafuah’ «Metaversumi loomine». 
Serwah Attafuah’ «Metaversumi loomine». Foto: SERWAH ATTAFUAH

Endise Facebooki suundumused on õhku paisanud palju küsimusi, millele vastuseid kusagilt ei paista. Kas erinevad metaversumid pakuvad meile turvalist pelgupaika päriselu «koledustest»?

Hiro Protagonist ei näe oma tulevikku kuigi helgena. Ta on oma karjääris jõudnud tupikseisu, traditsioonilist raha on hakatud asendama krüpteeritud alternatiividega ning maailma asjade üle otsustamine on koondunud mõne üksiku suurettevõtte kätte. Pärast ülemaailmse majanduse kokkuvarisemist on Protagonistil keeruline ots otsaga kokku tulla. Reaalsusest põgenemiseks paneb ta ette virtuaalreaalsuse prillid, millega ta külastab kohta, mida kutsutakse metaversumiks. Seal kõnnib tema digitaalne avatar huvitavama, kaasahaaravama ja kaasavama maailma tänavatel.

Muinasjutust saab tegelikkus

Eelkirjeldatud nägemus 21. sajandi reaalsusest on pärit Neal Stephensoni 1992. aasta romaanist «Lumevaring». Kerime aega 30 aastat edasi ja näeme, et üks suur ja võimas firma on kogu oma vara panustanud just nimelt sellele, millega tegeles mainitud romaani peategelane. 2021. aasta oktoobris nimetas Facebook end ümber Metaks ning asutaja Mark Zuckerberg seadis eesmärgi meelitada miljardid inimesed üle kogu maailma 2020. aastate lõpuks ühinema tema versiooniga metaversumist. Eelmisel aastal panustati sellesse vähemalt 10 miljardit dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles