UURIMISTÖÖKS VALMIS James Webbi teleskoop on kosmoses täielikult lahti volditud (1)

Copy
Kunstniku nägemus töökorda seatud James Webbi kosmoseteleskoobist kosmoses.
Kunstniku nägemus töökorda seatud James Webbi kosmoseteleskoobist kosmoses. Foto: NASA

Maailma seni võimsaim kosmoseteleskoop James Webb lõpetas laupäeval ettevalmistused tööleasumiseks, kui teleskoobi tohutu peegel avanes, et alustada kosmoseajaloo uurimist.

«Viimane tiib on nüüd lahti volditud,» teatas USA kosmoseagentuur NASA Twitteris, lisades, et meeskond töötab tiiva kinnitamisega, mis on mitmetunnine protsess.

Et teleskoop oli raketi ninakoonuse jaoks liiga suur, transporditi see kosmosesse kokku voldituna. Teleskoobi lahtivoltimine on olnud keeruline ülesanne, täis väljakutseid, ning NASA teatel keerulisim projekt kosmoseagentuuri ajaloos.

Kosmoseteleskoop, mis nimetati NASA-t 1960-ndatel aastatel juhtinud James E. Webbi järgi, startis Ariane 5 raketi pardal Kourou kosmodroomilt Prantsuse Guajaanast ning liigub oma positsioonile Maast 1,5 miljoni kilomeetri kaugusel.

Teleskoobi infrapunatehnoloogia võimaldab sellel näha 13,5 miljardit aastat tagasi moodustunud esimesi tähti ja galaktikaid, andes astronoomidele uut infot universumi varajasest algusest.

«Enne tähistamist peame veel töötama,» teatas NASA. «Kui viimane sulgur on paigas, on NASA Webb kosmoses täielikult lahti volditud.»

Selle nädala algul harutati lahti teleskoobi viiekihiline päikesekaitse, mis on kokku umbes tenniseväljaku suurune (21 x 14 meetrit). See on vajalik valgust koguvate peeglite ja infrapunadetektorite hoidmiseks temperatuuril alla nulli, et nad suudaksid püüda nõrku infrapunakiiri universumi kaugeimatest soppidest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles