NEW SCIENTIST ⟩ Üleilmset kokkulepet elurikkuse kao peatamiseks praegu ei eksisteeri

, New Scientist, kaasautor
Copy
Bioloogilise mitmekesisuse tippkohtumise dekoratsioon Hiinas, Kunmingi pargis.
Bioloogilise mitmekesisuse tippkohtumise dekoratsioon Hiinas, Kunmingi pargis. Foto: Postimees

Kogu maailm on hõivatud COP26 kliimatippkohtumise tulemuste lahti mõtestamisega, kuid põhjust on mõelda ka nendele inimestele, kes planeedi loodusväärtusi säilitavad püüavad. ÜRO bioloogilise mitmekesisuse tippkohtumist on pandeemia tõttu juba kolm korda edasi lükatud ja nüüd on selge, et see toimub füüsiliselt Hiinas alles aprillis. Esimene kohtumine toimus üle veebi oktoobris.

Viivitus tähendab, et uskumatul kombel ei olegi praegu elurikkuse vähenemise peatamiseks globaalseid eesmärke. Kuigi riigid suuremat osa 2020. aastaks seatud eesmärkidest ei täitnud, peetakse 2030. aastaks seatavate eesmärkide kogumit endiselt oluliseks, et looduslike elupaikade vähenemist aeglustada ja lõpuks ehk ka peatada.

«Ma väga loodan, et need otsused, mis Kunmingis vastu võetakse, aitavad fookust bioloogilisele mitmekesisusele nihutada,» ütleb Susan Lieberman Wildlife Conservation Societyst (USA mittetulundusühing, mis on pühendunud maailma 14 suurima loodusala säilitamisele), viidates Hiina linnale, kus COP15 - bioloogilise mitmekesisuse teemaline tippkohtumine toimub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles