New Scientist ⟩ Psühholoog: tarkus kallutatuse vastu immuunseks ei tee

Graham Lawton
, New Scientist, kaasautor
Copy
Pisa torn. Pilt on illustreeriv.
Pisa torn. Pilt on illustreeriv. Foto: McPHOTO/A. Schauhuber via www.imago-images.de

Inimkond seisab silmitsi tohutute väljakutsetega alates koroonaviiruse pandeemiast ja kliimamuutustest lõpetades fundamentalismi, ebavõrdsuse, rassismi ja sõdadega. Just praegu oleks meil lahenduste leidmiseks vaja selgelt mõelda. Selle asemel paistav, et usk vandenõuteooriatesse, valeuudistesse ja paranormaalsesse on tugevam kui kunagi varem. Tundub, et kannatame kollektiivselt ratsionaalsuse puudulikkuse all.

Steven Pinker nii ei arva. Oma uues raamatus «Rationality: What it is, why it seems scarce, why it matters,» (Ratsionaalsus: mis see on, miks tundub seda vähe olema ja miks see oluline on – toim.) seab Harvardi ülikooli psühholoog kahtluse alla ortodoksse nägemuse Homo sapiens’ist kui minevikku kinni jäänud liigist, kelle iidne aju ei suuda mõista kaasaegse maailma keerukust, sest see on erapoolik ja eksitustest ning illusioonidest pimestatud.

Tema sõnul lükkab ajalugu selle nägemuse ümber. Lõppude lõpuks on inimesed ehitanud tsivilisatsioone, avastanud loodusseadusi, võitnud haigusi ja tuvastanud ratsionaalsuse enda komponendid. Piker ütleb, et inimesed ei ole sugugi nii irratsionaalsed. Samas ei suuda me oma ratsionaalset külge nii palju kasutada, kui võiksime. Mida rohkem me inimmõistusest teame, seda lihtsam on seda muuta – saada meistriks selle alakasutatud ressursi kasutamisel, mis aitab meil lahendada nii 21. sajandi kui ka kaugemale ulatuvaid väljakutseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles