New Scientist ⟩ Psühhedeelikumide mikroannuste kasu võib peituda platseeboefektis

Clare Wilson
, New Scientist, kaasautor
Copy
Uuringutulemused ei pruugi küll olla lõplik tõde – seda osaliselt seetõttu, et katseid ei teostatud arstide järelevalve all. Pilt on illustreeriv.
Uuringutulemused ei pruugi küll olla lõplik tõde – seda osaliselt seetõttu, et katseid ei teostatud arstide järelevalve all. Pilt on illustreeriv. Foto: Pixabay

Kasu, mida mõned inimesed väidavad end imepisikeste annuste psühhedeelikumide nagu LSD või maagiliste seente aktiivse koostisosa psilotsübiini manustamisel kogevat, võivad põhineda platseeboefektil.

Inimesed, kes võtavad regulaarselt väikeste annuste kaupa näiteks LSD-d, ütlevad, et nad ei ole mitte laksu all, vaid nende loovus avardub, nende mõistus muutub teravamaks ja nende vaimne tervis paraneb. Sellised kasutajad võtavad normaalannusest 10-20% paaril korral nädalas.

Mõned uuringutulemused näitavad, et suuremad annused psühhedeelikume võivad aidata leevendada ärevust, depressiooni ja teisi sarnaseid seisundeid. Kuid mikroannuste manustamist on katsetatud alles väikeses mahus ning tulemused ei ole ühtsed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles