New Scientist ⟩ Kiusu ajamise fenomen selgitab tühistamiskultuuri olemust

Simon McCarthy-Jones
, New Scientist, kaasautor
Copy
Maurizio Cattelani skulptuur «L.O.V.E.», kus neli tähte tähistavad itaalia keeles sõnu «vabadus», «vihkamine», «kättemaks» ja «igavik».
Maurizio Cattelani skulptuur «L.O.V.E.», kus neli tähte tähistavad itaalia keeles sõnu «vabadus», «vihkamine», «kättemaks» ja «igavik». Foto: Guilhem Vellut, CC BY-SA 2.0

Mees ostab oma eksnaise naabrusesse maja ning paigaldab oma aeda neljameetrise pronkskuju, mille ülestõstetud keskmine sõrm on naise akna poole suunatud. Silmapaistev investor ostab ettevõtte, et ta saaks vallandada juhtkonna, kes talle ei meeldi, kuigi ta kaotab sellega raha. Inimesed liigutavad end poekassas aeglaselt lihtsalt selleks, et järgmist klienti ärritada, ostavad aiapäkapikke, et oma naabritele närvidele käia ja võtavad liikluses hoo maha selleks, et enda sabas sõitjatele koht kätte näidata, kuigi see seab potentsiaalselt ohtu kaasliiklejad.

Näiteid kiuslikust käitumisest, kus teistele tehakse kahju ka enda kahjustamise arvelt, ei ole raske leida. See on üsna hämmastav, sest tegu on psühholoogilise mänguga, kus keegi ei võida: võime vaid imestada, miks selline käitumine evolutsiooniga kadunud pole. Kuid kõrge konkurentsiga identiteedipoliitika ajastul võib seda eriti sotsiaalmeedias üha rohkem näha – see tundub valdavam, kui kunagi varem.

Siiski, võrreldes teiste sotsiaalsete käitumistega nagu isekus, koostöö ja altruism, on kiuslikkuse kohta suhteliselt vähe psühholoogilisi uuringuid. Potentsiaalselt kaugeleulatuvate tagajärgedega nii poliitilisele stabiilsusele kui individuaalsele vaimsele tervisele, ei ole kunagi olnud olulisem seda tumedat inimkäitumise poolt mõista.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles