Ajalookirjanduse aastapreemia sai Igor Kopõtin (1)

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Igor Kopõtin.
Igor Kopõtin. Foto: Kadi Raal

Ajalookirjanduse 2020. aasta preemia anti Eesti Kunstiakadeemias Igor Kopõtinile raamatu «Rahvuse kool. Eesti rahvusarmee ja rahvusvähemused aastatel 1918–1940» eest. Teose andis välja Rahvusarhiiv.

Igor Kopõtini Eesti rahvusarmee vähemusrahvusi käsitlev uurimus on üheksas raamat Rahvusarhiivi väljaantavast sarjast «Uurimusi ja allikmaterjale Eesti sõjaajaloost». See on autori 2018. aastal Tallinna Ülikoolis kaitstud doktoritöö ümbertöötatud ja laiendatud variant. Raamatu on toimetanud Tõnu Tannberg ja Katre Kaju.

Igor Kopõtin, «Rahvuse kool. Eesti rahvusarmee ja rahvusvähemused aastatel 1918–1940».
Igor Kopõtin, «Rahvuse kool. Eesti rahvusarmee ja rahvusvähemused aastatel 1918–1940». Foto: Raamat

Monograafia alguses esitab Igor Kopõtin väljakutsuva küsimuse, kas Eesti kaitseväes aastatel 1918–1940 teeninud vähemusrahvused olid julgeolekurisk, kuid selgitab seejärel, et oma väiksuse tõttu ei ole vähemusrahvused riigi ega kaitseväe jaoks suuremaks probleemiks olnud. Esitatud küsimus paneb aga hargnema mitmed teised teemad, mille keskmes on lojaalsus nii Eesti riigile kui ka sõjaväeteenistusele, aga ka enamus- ja vähemusrahvuste suhted.

«Sõjaväeliste eeskirjade, traditsioonide, normide, aga ka kasvatuse, kultuuriliste ja sotsiaalsete tegurite analüüsi kaudu on autoril õnnestunud ehitada lugeja jaoks huvitava konstruktsiooniga mõttesild mineviku ja tänapäeva vahel,» sõnas auhinnakomisjoni esimees Epi Tohvri. «Võrdlused vähemusrahvuste olukorraga Lätis ja Poolas ning taasiseseisvunud Eesti Kaitseväega lisavad uurimisele täiendavat mõõdet. See ei ole lugu vaid sõduriks kasvamisest või kasvatamisest, vaid laiemalt Eesti Vabariigi kodanikuks olemisest.»

Ajalookirjanduse aastapreemia eesmärk on tunnustada parimate ajalooraamatute autoreid, hinnata kord aastas eesti ajalooteaduse hetkeseisu ning tõsta avalikkuse huvi ajaloo ja ajaloolaste töö vastu. Aastapreemia kandidaadiks võis esitada kõiki eelneva kalendriaasta jooksul ilmunud eestikeelseid ajalooalaseid originaalkäsitlusi. Raamatute hindamisel oli kriteeriumiks käsitluse teaduslik tase ning uudsus. Lisaks arvestati raamatu tehnilist teostust kujunduse, trükkimise ja köitmise osas.

Ajalookirjanduse aastapreemia kandidaadiks esitati seekord 14 teost:

Preemiat annavad välja Akadeemiline Ajalooselts, Eesti Ajaloomuuseum, Eesti Kunstiakadeemia kunstikultuuri teaduskond, Pärnu muuseum, Rahvusarhiiv, SA Haapsalu ja Läänemaa Muuseumid, Tallinna Linnaarhiiv, Tallinna Ülikooli humanitaarteaduste instituut, Tartu Linnamuuseum, Tartu Ülikooli ajaloo ja arheoloogia instituut ning Tartu Ülikooli muuseumid.

Tänavu korraldas hindamise ja preemiaürituse Eesti Kunstiakadeemia.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles